Tuesday, March 26, 2013

Istilah Penting Fotorafi - ApertureAssalamualaikum dan Salam sejahtera

Saya akan teruskan penulisan mengenai fotografi dalam pendidikan ini dengan memaparkan beberapa istilah penting yang perlu diketahui oleh seseorang guru yang meminati fotografi. Minggu ini saya akan jelaskan istilah aperture dahulu dan seterusnya saya akan jelaskan beberapa lagi istilah penting.


Istilah-Istilah Penting dalam Fotografi

Aperture

Lubang yang mengawal kemasukan cahaya ke dalam kamera. Aperture adalah berfungsi sama seperti anak mata manusia iaitu mengawal jumlah kemasukan cahaya ke dalam mata. Apabila cahaya banyak seperti hari yang terang atau berada di tengah panas terik matahari, anak mata akan mengecil supaya jumlah cahaya yang masuk ke dalam mata akan dapat dikawal. Bukaan aperture yang sempit akan mengurangkan jumlah cahaya yang masuk ke dalam kamera dan sebaliknya. Ukuran diameter aperture diwakili dengan istilah ‘f’. Nilai-nilai f pada kamera adalah menggambarkan saiz bukaan aperture. Nilai-nilai tersebut adalah seperti 2.0, 2.8, 4.0, 5.6, 8.0, 11, 16, 22, 32. (Nilai f adalah jarak fokus kanta/diameter bukaan). Nilai f yang kecil mewakili bukaan yang besar dan semakin besar nilai f, bukaan menjadi semakin kecil.

Logiknya, apabila cahaya banyak diluar, kita perlu kecilkan bukaan aperture iaitu dengan menggunakan f yang lebih besar. Sebaliknya jika keadaan objek yang mahu dirakam berada dalam keadaan cahaya yang kurang, maka bukaan aperture perlu dibesarkan iaitu dengan menggunakan f yang lebih kecil.  

Mungkin kita akan bertanya sebanyak mana cahaya diperlukan? Atau bagaimana mengetahui cahaya yang masuk ke dalam kamera sudah mencukupi? Dalam kamera manual atau automatik terdapat sistem yang boleh mengawal kemasukan cahaya secara automatik atau dikawal oleh jurugambar. Bagi kamera jenis automatik, semuanya sudah diprogram, jurugambar hanya perlu memetik shutter sahaja. Bagi kamera yang berfungsi secara semi automatik atau manual, jurugambar boleh menentukan kemasukan cahaya yang mencukupi melalui meter yang terpasang dalam kamera. Sekiranya meter tidak menunjukkan cahaya mencukupi, jurugambar perlu memilih nilai f yang sesuai.

Apa yang akan berlaku jika cahaya berlebihan atau tidak cukup? Sekiranya cahaya daripada objek yang dirakam berlebihan, maka kita akan memperoleh gambar yang terlalu cerah atau istilahnya over exposed dan sebaliknya jika cahaya berkurangan gambar akan menjadi gelap atau under exposed.

3 comments:

Cikguzam said...

Salam Dr.
Terlalu banyak ilmu untuk seorang guru pelajari dan perolehi di sini. Terima kasih di atas perkongsian ilmiah ini. Semoga mendapat kebaikan untuk kita semua. Semoga Dr juga senantiasa sihat walafiat.

KameraZaman said...

Assalamualaikum Dr. masih berminat dgn dunia PJJ dan Teknologi Pendidikan - Kamarulzaman, JSP n BPG

Deria said...

Kamarulzaman, saya masih ingat tuan. Man, inilah bidang saya sejak tahun 1985 semasa saya mengikuti kursus Rancangan Sijil Teknologi Pendidikan di USM selama 1 tahun, selepas itu melanjut pelajaran peringkat master dlm bidang Teknopen juga, dan PhD dalam bidang PJJ tetapi fokus kepada Teknopen.