Thursday, August 19, 2010

Mengajar Kemahiran Berfikir

Bagaimana mahu mengajar murid supaya dapat membuat refleksi dan berfikir dengan kreatif untuk menyelesaikan sesuatu masalah?

Masalah 1:
Secawan gula dimasuki semut.
Bagaimanakah cara mahu mengasingkannya? Minta murid berbincang dalam kumpulan kecil untuk menyelesaikan masalah tersebut. Mungkin terdapat beberapa cara penyelesaian. Minta setiap kumpulan membentangkan kaedah penyelsaian masing-masing.

Masalah 2:
Secawan gula dimasuki semua dan pasir.
Bagaimanakah cara mengasingkan gula daripada semua dan pasir tersebut? Minta murid berbincang dalam kumpulan kecil untuk menyelesaikan masalah tersebut. Mungkin terdapat beberapa cara penyelesaian. Minta setiap kumpulan membentangkan kaedah penyelesaian masing-masing.

Masalah 3:
Secawan gula telah dicampurkan dengan secawan garam.
Ulangi langkah di atas dan minta murid membentangkan kaedah penyelesaiannya.

Refleksi:
Masalah 1 dan 2 mempunyai beberapa kaedah penyelesaian tersendiri, namun masalah 3 adalah agak rumit dan mungkin tiada penyelesaian di peringkat murid sekolah. Terdapat masalah yang boleh diselesaikan dan masalah yang tidak boleh diselesaikan. Terdapat masalah yang dapat diseleseaikan dengan mengubah beberapa keadaan. Terdapat juga masalah yang tidak dapat diselesaikan dan jika diselesaikan juga, akan merosakkan keadaan (masalah 3 umpamanya)

4 comments:

CIKGU ZAM said...

salam Dr,
apa khbar? harap Dr sentiasa sihat walafiat, salam ramadhan dari saya dan semoga Dr sentiasa gembira selalu, dah lame tak jumpe Dr.

Anonymous said...

Salam : Dr Shafee : Hari dengaq kata tunggu saya di rumah kenduri di nilai 3 dekat 2 jam ( En Khalid habaq kat saya ) Nak buat macam mana tak jeromoh juga kita : Saya sampai lewat dekat Jam 3.30 ptg di rumah Khalid & Napisah tu : Nak buat gena tak berjajnji no...tak pa lain kali kot kita jeromoh ....join fb kelab bekas pelajar smdso alor setar : Ramai rakan2 lama kita kat situ : antara nya othman din , norhasani hashim , mat zal hashim dll...salam dari Abu samah hashim.

Deria said...

Wa'alaikumussalam wbt, Ya Saudara Abu Samah, lama sanmgat kita tak jumpa. Nasipsah tu kakak angkat saya sejak SMDSO lagi (masa form 3 dan 4, 1972, 1973). Add kat Fb saya, kita boleh sembang panjang... terima kasih

Deria said...

Cikgu Zam, datanglah ke bilik saya, kita boleh berbual panjang mengenai pengalaman di Jepun. Saya akan mula menulis semua bermula dengan sesi refleksi pelajar saya seperti post terbaharu, InsyaAllah. Harap saya dapat berkongsi dengan guru-guru teman kita di seluruh negara. Wassalam